Салон Штор "Шедевр"
ПН-ПТ:11-18, СБ 11-15

Тканина для штор. Який матеріал підходить для тих чи інших типів штор?

(29.09.2023)

Вирішили повісити нові штори після завершеного ремонту? Старі штори вигоріли або сіли? Хочете збагатити інтер'єр та створити особливу ауру в кімнаті? Існує безліч тонкощів текстильного оформлення вікон, але одним з найважливіших моментів є підбір тканини для штор. Потрібно керуватися рядом критеріїв: призначення та розмір приміщення, переважаюча колірна гамма, рівень світла, ширина та форма віконних прорізів, здатність матеріалу драпірувати.

Штучна тканина для штор: плюси та мінуси

Найпоширенішими штучними матеріалами штор є поліестер, нейлон та акрил. Синтетичні тканини не зморщуються, відмінно зберігають потрібну форму, стійкі до вигорання та легко перуться. Їх можна прати в машині, не турбуючись, що вони сядуть або розтягнуться. При цьому в порівнянні з натуральними тканинами вони гірше пропускають повітря. Тому під час провітрювання їх слід повністю прибрати, інакше повітря в приміщенні не буде.

Такі штори підходять для кухні, коридору, веранди або лоджії. У спальні та дитячій їх не варто вішати. Тому що у деяких людей штучні волокнисті матеріали викликають алергію.

Натуральна тканина для штор: плюси та мінуси

Для пошиття штор часто використовуються тканини натурального походження. До них відносяться бавовна, льон, шовк, вовна та інші. Бавовняні тканини бувають найрізноманітніші: від тонких та прозорих батистів до ситцевих та атласних середньої щільності. Високоякісна целюлоза надає виробам міцність, довговічність та здатність добре вбирати вологу. Ці матеріали швидко забруднюються, але при цьому легко перуться. Після прання бавовна може зменшитися в розмірах.

Але гігієнічні показники всіх природніх тканин високі: вони відмінно пропускають повітря, зберігають тепло та захищають від підвищеної вологості. Лляні тканини більш зносостійкі, ніж бавовняні, але більш зморшкуваті. Еластичні шовкові матеріали добре драпіровані, але вимагають ретельного поводження та не мають високої світлостійкості. Вовняні штори підходять для зими: вони зберігають тепло, майже не зморщуються. Недоліком вовни є те, що вона вбирає різні запахи.

Змішана тканина для штор

Найчастіше дизайнери рекомендують змішаний матеріал завіс, коли синтетичні волокна поєднуються з натуральними. Їх називають напіввовняними, напівлляними тощо. Така тканина міцна, дихаюча, функціональна, гіпоалергенна, стійка до вигорання та деформації. Його легко фарбувати в різні кольори, що відкриває можливість створення будь-якого дизайну.

Наприклад, велюр відмінно зберігає тепло, створюючи відчуття затишку в приміщенні. Особливо відбиває світлові хвилі, утворюючи загадкові півтони та відблиски. Ця тканина також захищає від шуму, яскравого світла та протягів.

Штори в дитячу кімнату

Для виготовлення штор в дитячу кімнату вибирають безпечний, барвистий та міцний матеріал. Бавовна та льон є універсальним рішенням, що дозволяє свіжому повітрю вільно входити. Відзначимо, що штори з гладкою фактурою легше прати. Полотно, яке створює заспокійливий напівморок, забезпечить солодкий та міцний денний сон.

Обираємо тканину для штор на кухню

Для обідньої зони необхідно вибирати текстиль, який легко переться та стійкий до частого прибирання, вентиляції. Красиві та міцні синтетичні матеріали, такі як поліестер та нейлон, відмінно впишуться в проект кухні. Такі штори не вигоряють на сонці та майже не вбирають вологу та жир. Вони зменшують кількість змивів, так як не накопичують пил. Якщо кухня маленька, можна використовувати органзу, яка візуально розширює простір, освіжає та додає легкості. З натуральних тканин найбільш підходящим є бавовна.

Тканини для штор у вітальню

У передній кімнаті дозвольте собі експериментувати. Ви обов'язково будете задоволені, якщо ваш вибір припаде на жаккард або атлас. Ці товсті та м'які тканини для штор не тільки захистять від палаючих променів сонця, протягів та вуличного пилу, але і внесуть нотку аристократичності, чарівності. Використовуючи гобелен або парчу, можна оригінально поєднати кольори та форми штор. Такі полотна відмінно піддаються драпіровці, утворюючи красиві складки та вигини. Крім того, вони не схильні до вигорання. Дивіться також на оксамит, плюш або оксамит. Вони виглядають презентабельно та не обтяжують ваше бачення.

У просторих приміщеннях з великими вікнами та високими стелями використовують щільні важкі тканини. Для невеликих стандартних віталень найкраще вибирати легкі проточні тканини, що складаються зі змішаних волокон, таких як велюр.

Штори для спальні

Матеріалом для штор спальні, де переважають природні відтінки, може стати дихаючий гіпоалергенний льон. Але майте на увазі, що ця тканина досить примхлива та швидко мнеться. Універсальним рішенням може стати суміш бавовни та поліестеру. Якщо спальня влаштована в класичному стилі, рекомендуємо ще один комбінований матеріал - жаккард з сплетеними шовковими нитками. Натуральні шовкові штори ідеально підходять для лаунж-зони в східному стилі. Також придивіться до тканини затемнення, яка змусить вас прокинутися вранці.

Виробники тканин для штор, як обрати?

Для виготовлення штор вибирають ексклюзивні тканини з колекцій провідних текстильних виробників з Італії, Франції, США, Бельгії, Голландії, Іспанії, Великобританії, Німеччини. Матеріали хорошої якості також виробляються в Польщі та Туреччині. Фірмові оригінальні полотна - результат дослідження та відточеної інтуїції. Вони поєднують в собі екологічність, високі технології, сучасні тенденції та розкіш. Тканини ручної роботи Brimar буквально «запалюють» інтер'єр. Природні колекції Cazal дозволяють створити вишуканий стиль та висловити свою індивідуальність.

Якісні матеріали служать довго та мають міжнародні сертифікати відповідності екологічним стандартам.

Разрахунок кількості тканини для штор

При замовленні індивідуального пошиття штор майстер розрахує необхідну кількість тканини. Він виміряє всі відстані біля віконного отвору та визначить довжину карнизного кронштейна - пристрою, на який кріпляться штори. До послуг салону зазвичай відноситься монтаж карнизу. Щоб штори виглядали виграшними, її необхідно закріпити не менше 15 см над вікном.

Якщо штора трохи торкнеться підлоги, її довжина розраховується від верхньої частини карниза до підлоги, мінус 3 сантиметри. Якщо ви плануєте, що штори будуть стікати на підлогу, вам потрібно додати близько 30 см. До результату додається 20 см: на ходовій частині зверху та на підгонку знизу.

Ширина штор визначається стандартною формулою: довжина карниза множиться на половину. Обов'язково відзначимо, що виробники випускають тканину для штор шириною 150 см та 300 см. Якщо штори з візерунком складаються з 2 і більше полотен, важливо враховувати запас тканини для принта.

Асортимент тканин постійно розширюється. Серед цього сорту ви обов'язково знайдете свій. Створіть свою улюблену квартиру функціонально та зі смаком!

Наш Instagram
Приєднуйтесь до нас в мережі Instagram
Підписатися
Instagram