Салон Штор "Шедевр"
ПН-ПТ:11-18, СБ 11-15

Як продовжити термін служби штор? Поради щодо догляду

(23.09.2023)

Як часто потрібно мити штори, які створюють затишок в кімнаті? Що робити, щоб текстильний інтер'єр мав свіжий і привабливий вигляд якомога довше? Які дії слід зробити, щоб дизайн не втратив блиск і шик? Для якісного догляду за шторами потрібно знати особливості кожної тканини та дотримуватися рекомендацій фахівців.

Види штор та нюанси догляду за ними

Кваліфіковані власники можуть продовжити термін служби носильників в 2-3 рази. Для цього догляд за шторами повинен бути правильним, включаючи провітрювання, прибирання, прання, прасування і зберігання. Крім основних порад, важливо орієнтуватися на тип текстилю, з якого зроблені штори.

Органза

Для штор з органзи рекомендується ручне прання. Якщо ви віддаєте перевагу машинному очищенню, встановіть делікатний режим і найнижчий об/хв. Вологі продукти можна вішати відразу - вони висихають природним шляхом.

Шовк та атлас

Шовкові і атласні тканини миються виключно вручну. Вам знадобиться тепла вода і м'яке рідке мило. Штори не слід скручувати: воду слід пускати до стоку. Фіранки з шовку і атласні ласки зсередини. Залізо нагрівається не більше 80 ° С. Функцію зволоження використовувати не слід, інакше можуть з'явитися плями. Муар - щільний шовковий або напівшовковий матеріал - не слід мити.

Льон та бавовна

Лляні та бавовняні штори миються в машині при температурі 40 ° С. Бажано використовувати ніжні рідкі порошки. Натисніть на невеликі революції. Щоб запобігти можливій усадці, штори енергійно струшують і гладять ще мокрими.

Штори блекаут

Роботи буде менше, якщо вікна будуть прикрашені шторами з світлонепроникного матеріалу. Їх промивають при температурі від 30 до 40 ° С, а видавлюють при низьких оборотах. Щоб уникнути розлучення, використовуйте рідкі засоби. Вам не потрібно прасувати жалюзі.

Жаккард

Якщо мити жакардові штори в домашніх умовах, вони швидко згаснуть і втратять форму. Рекомендуємо надати ці вимогливі штори найближчим хімчисткам. Звідти вони повернуться так само добре, як і нові!

Оксамит та велюр

Про дорогий натуральний оксамит можна правильно подбати тільки в хімчистці штор. Якщо матеріал з додаванням синтетичного, акуратно згорніть ворс всередину і помістіть в спеціальний мішок. Вибирайте режим щадного прання, температура - до 30 С, без натискання. Сушити продукт рекомендується розправленим способом. Для прасування використовуйте парогенератор: йдіть у напрямку ворсу ззовні.

Декоративні елементи

Догляд за шторами включає в себе очищення декоративних елементів, таких як кисті, бахроми, ламбеки, різні вставки і ваги. Щітки і бахроми зазвичай не миються. Ламбракени приводяться в порядок, в залежності від тканини вони виготовляються з: якщо поліестер, то промивається в машині, якщо шовк, то руки. Жорсткі ламбрекени вакуумують або протирають вологою губкою. Перед миттям римських штор акуратно зніміть каркас.

Як прати штори?

Немає загальної інструкції з миття драпіровки, так як їх догляд безпосередньо залежить від тканини, з якої вони зшиті. Але деякі корисні поради варто дотримуватися. Адже експерименти не завжди вдаються:

  1. После пошива и крепления шторки необходимо снимать для стирки не меньше 1 раза в год.
  2. Перед стиркой штор рекомендуется вытряхнуть их от пыли.
  3. Занавесы лучше аккуратно складывать в специальные мешочки-сетки.
  4. Выбирайте в машинке-автомате деликатный режим.
  5. Температура не должна превышать 40 градусов, отжим – не больше 400 оборотов.
  6. В качестве моющего средства желательно использовать жидкий порошок.
  7. Полотна надо тщательно выполаскивать, чтобы полностью убрать моющие средства: оставшиеся химикаты могут реагировать на воздействие ультрафиолета.
  8. Сушить шторки лучше расправленными, избегая прямого попадания солнечных лучей.

Лайфхаки для догляду за шторами

  1. Регулярне провітрювання - ефективний метод, за допомогою якого штори збережуть свіжість та чистоту. Ви повинні відкрити вікно широко і відкрити складки на полотнах, щоб повітря міг вільно циркулювати по тканині. Необхідно провітрювати штори протягом декількох годин. В результаті не буде скупчення пилу, і не буде неприємних запахів.
  2. 1-2 рази на місяць можна сушити за допомогою пилососа. Це цілком підходить для аксесуара для меблів. Краще вакуумувати при найменшій потужності.
  3. Очистити штори від накопиченого пилу можна за допомогою м'якої волоті пір'я.
  4. Для прасування всередині спробуйте використовувати парогенератор або пароварку. Він генерує спрямований потік гарячої пари і тисне на нього, що дозволяє видалити тріщини і складки в щільних тканинах. Особливо це стосується вельвету та інших тканих тканин.
  5. Поверніть оригінальні кольори білим фіранкам з крохмалем або перекисом водню. «Білі» не врятують ситуацію.
  6. Не всі штори вимагають прасування після прання. Деякі тканини вішають на мокре карниз, де вони вирівнюються природним чином. Наприклад, тюль висихає саме так.
  7. Бахрому, щітки та інші прикраси розвантажують перед пранням, потім пришивають назад.
  8. Рулонні штори не вимагають особливого догляду - їх просто протирають вологою губкою.
  9. Для важких штор знадобиться хімчистка.

Навіть якщо ви замовили дорогий проект в елітній студії, а надані послуги перевершили всі ваші очікування, вчасно потрібно подбати про шторах. На будь-яких шторах неминуче накопичується пил і бруд, з'являються шкідливі мікроорганізми. Відсутність належного догляду погіршує якість повітря, яким ми дихаємо. В результаті домашнє господарство може відчувати себе хворим і навіть захворіти.

Щоб не псувати якість вишуканих і яскравих виробів, дотримуйтеся рекомендацій. А ваші штори будуть радувати вас надовго!

Наш Instagram
Приєднуйтесь до нас в мережі Instagram
Підписатися
Instagram